Неперсонализоване карте

НЕПЕРСОНАЛИЗОВАНЕ СМАРТ КАРТИЦЕ (“ЕЛЕКТРОНСКИ НОВЧАНИЦИ“)

Неперсонализоване смарт картице представљају ‘’електронски новчаник’’. Ове карте нису временски ограничене, односно важе док на њима постоји потребна количина новца.  Могу се допуњавати на жељени износ неограничени број пута, на продајним местима или путем ВЕНДИНГ МАШИНЕ (аутоматског апарата за допуну картице). Поврат уплаћеног износа није могућ.
 
 
 
Уколико сте се одлучили да поседујете неперсонализовану СуБус картицу, односно електронски новчаник, поступак издавања је следећи:
 
  • одлазите на једно од продајних места Суботица-транса;
  • изабере новчани износ који желите да имате на располагању на картици;
  • цена израде картице се наплаћује у складу са важећим ценовником;
  • особље Суботица-транса програмира Ваш електронски новчаник;
  • картица се активира у систему.

 

УПУТСТВО ЗА УПОТРЕБУ НЕПЕРСОНАЛИЗОВАНИХ КАРТИЦА

И неперсонализоване карте морате обавезно оверити приликом уласка у возило на ЕЛЕКТРОНСКОМ ЧИТАЧУ на предњим вратима (такозвани „Check In“ поступак). При томе се са стања картице скида одређени максимални новчани износ, у вредности највеће цене карте на тој линији, односно у градском саобраћају у вредности карте купљене у возилу, код возача. 

Приликом изласка из возила на задњим или средњим вратима, обавезно се одјавите на читачу картица, (такозвани „Check Out“ поступак), чиме Вам се на картицу враћа „кусур“,  односно разлика између цене најскупље карте на тој линији, тј. у градском  саобраћају цене карте купљене у возилу, код возача и цене карте на релацији на којој сте стварно путовали, односно цене карте у градском превозу купљене ван возила. Процес овере картице траје краће од пола секунде у неколико корака:
 
  • Путник по уласку у возило, обавезно на предња врата, прилази ЕЛЕКТРОНСКОМ ЧИТАЧУ (такозваном „ВАЛИДАТОРУ“), и прислања картицу на уређај;
  • Уређај проверава исправност картице, односно да  ли на картици постоји минимално потребна количина новца за обављање путовања;
  • Ако је картица исправна, уређај звучним сигналом и зеленим, светлосним сигналом на екрану, обавештава путника о успешној валидацији. И Ваше путовање може да почне.

Изузетак: Уколико више особа приликом уласка у аутобус жели да користи један електронски новчаник као средство плаћања, није потребно да обави претходно наведену процедуру, већ да се са истим јави код возача и тамо изврши плаћање по повлашћеној цени.

 

 

 

 

НАПОМЕНА:

Намера је да стимулишемо коришћење електронског система наплате, електронског новчаника и претплатних карата, ради мањег задржавања аутобуса на стајалиштима, бржег уласка и изласка путника у/из возила, а све ради подизања нивоа услуге у Јавном превозу. Ради тога је уведена и нова категорија карата, а то су појединачне карте купљене у возилу код возача, које важе само за једну вожњу, чија ће цена бити знатно већа од цена карата купљених у претпродаји у СуБус систему. Уколико се при изласку из возила не одјавите („Check Out“), систем ће на задњој станици аутоматски коначно потврдити скидање максималног износа.
Овај wеб сајт користи колачиће.
Користимо колачиће за персонализацију садржаја и огласа, пружање функција друштвених медија и анализиранје саобраћаја. Више информација кликом на дугме "Прикажи детаље".